9,1
875 beoordelingen
Terug naar overzicht
Duurzaam-reizen-met-Bart-en-Annelouc-1140-380.jpg

Terugblik naar de mooiste momenten

Update Bart, Annelouc en Ted

Veel mensen dromen ervan, slechts een paar doen het: voor een langere periode de auto pakken en wel zien waar je uitkomt. Bart en Annelouc durfden het aan en reden begin 2021 weg in hun Toyota Land Cruiser. Maar hoe hebben ze de reis afgelopen jaar beleefd?

woestijn-bart-en-annelouc-1920-01.jpg
Wat waren de hoogtepunten van het afgelopen jaar?

Annelouc: “Het is lastig kiezen, we hebben het op veel plekken erg goed gehad. Een aantal bestemmingen hebben ons in het bijzonder verrast, neem bijvoorbeeld de Rig-e Jenn woestijn in Iran. Een spectaculair woestijn landschap wat voor ons als Nederlanders nagenoeg onbekend is. De uitgestrektheid en de stilte. Hier met Ted doorheen rijden is iets wat we nooit zullen vergeten.

Duurzaam-reizen-met-Bart-en-Annelouc-uitzicht-berg-555.jpg

Dichterbij huis is het natuurgebied in Spanje ‘picos de Europa’, letterlijk de pieken van ons continent. Het is het eerste wat men vanaf zee ziet als je per schip de oversteek maakt van Amerika naar het Europese vasteland. Een imponerend berggebied dat je als mens klein en nietig doet voelen.

In de winter hebben we de warmte van Zuid-Turkije opgezocht. We hebben onze mentale en fysieke uithoudingsvermogen getest door 500 km langs de kust te wandelen met onze backpack. Een prachtige ervaring waar we genoten hebben van de gastvrijheid van de Turkse mensen en de prachtige zonsopkomsten vanuit onze tent.”

Toyota-Landcruiser-exterieur-rechtsvoor-kamperen-1920.jpg

Bart: "Velen kennen Bulgarije alleen van ‘sunny beach’, maar wat minder bekend is zijn de prachtige berggebieden die dit land heeft. De Rila Lakes net onder Sofia was voor ons een hoogtepunt. Met een kabelbaan ga je naar 2.100 meter hoogte. Vanuit hier kun je prachtig wandelen door ruige natuur. Off-road paradise vonden we in Albanië, Teth National park. Water crossings, prachtige wild kampeer plekken in groene valleien, deze plek heeft het allemaal."

Wat zouden jullie hetzelfde doen? En wat zouden jullie anders aanpakken?

Annelouc: “Iets waar we geen spijt van hebben is de auto met de gehele set-up. We slapen in een daktent en hebben een huisje gecreëerd van Ted. Onze droom was om zelfvoorzienend te leven en dat gaat ons goed af. We hebben alleen eten en diesel nodig, de rest hebben we allemaal zelf.

Duurzaam-reizen-met-Bart-en-Annelouc-picknick-555.jpg
Toyota-Bart-Annelouc-Land-Cruiser-exterieur-1920.jpg

Ook het leven zonder vast plan bevalt ons erg goed. Het brengt veel flexibiliteit en we genieten hierdoor van de kleine dingen. Het besluit om destijds, midden in de Corona crisis, gewoon te gaan en onze droom na te jagen is de beste beslissing geweest. Het leert ons dat als je een droom hebt je er voor moet gaan. Wat we anders zouden doen? Minder spullen meenemen. Ook al waren we erg kritisch op wat we meenamen, we hebben namelijk beperkte ruimte. Toch kunnen we met minder dan we dachten.”

Duurzaam-reizen-met-Bart-en-Annelouc-rijdend-Land-Cruiser-1920.jpg
Wat is jullie favoriete bestemming na 15 maanden rondreizen?

Bart: “Dat is Roemenië en specifiek het berggebied de Karpaten. We hebben hier vorige zomer enorm van genoten. Het lijkt soms alsof je terug in de tijd gaat. Veel huizen zijn versierd met prachtig houtwerk en de natuur is veelal ongerept. We hebben er goede vrienden gemaakt waar we graag terugkomen.”

Toyota-Land-Cruiser-Bart-en-Annelouc-in-Iran-alinea-3B-1080.jpg
Toyota-Bart-en-Annelouc-Noord-Iran-eten-1080.jpg
Toyota-Land-Cruiser-in-woestijn-Iran-1080.jpg
Wat was de meest bijzondere cultuur?

Annelouc: “De cultuur in Iran heeft het meeste indruk op ons gemaakt. Alles is anders dan wat wij als Nederlanders gewend zijn en dat maakt het zo interessant. In de drie maanden dat we er geweest zijn hebben we ons best gedaan om zoveel mogelijke leren. De taal, maar ook gebruiken en gebaren. Vooral de non-verbale taal, of beter gezegd de beleefdheidsvormen zijn in overvloed aanwezig. ‘Taarof’, is daar het bekendste voorbeeld van. Iets aanbieden uit beleefdheid maar niet per se bedoeld om te accepteren.

Volgt Bart & Annelouc Inschrijven Toyota nieuwsbrief